Zacznę od kulinarnego wpisu , od jakiegoś czasu w lidlu trwa promocja na przepisy Okrasy i Pascala. Oto jeden z nich, mogę z czystym sumieniem go polecić. Jest przepyszny...
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami:
Składniki:
- ciasto francuskie: 200 g
- jajka: 5 szt.
- śmietana 30%: 100 ml (ja użyłam 18%)
- pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
- łosoś wędzony: 150 g
- szczypiorek: 0,5 pęczka
- mozzarella: 185 g
- masło: 5 g
- mąka: 5 g
- bazylia: 5 listków
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- jajka: 5 szt.
- śmietana 30%: 100 ml (ja użyłam 18%)
- pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
- łosoś wędzony: 150 g
- szczypiorek: 0,5 pęczka
- mozzarella: 185 g
- masło: 5 g
- mąka: 5 g
- bazylia: 5 listków
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę pomidory odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz
szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania
jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na
blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę
wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi
ciasta
(formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około
20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii. ( ja niestety nie miałam)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C
(góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z
jajek i śmietany). Ja nastawiłam na 35minut i to było zdecydowanie za mało, ponieważ nie ścięła się masa z jajek i śmietany, wypływała woda, polecam przetrzymać tartę w piekarniku od 45 do 50 minut, obserwować ja, albo dodać mniej śmietany i jajek.
a to już moje dzieło kulinarne, bardzo smaczne i proste do przygotowania
Życzę smacznego!!!
paste-lina
Wygląda apetycznie choć nie przepadam za łososiem :) Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania mojego bloga :)
OdpowiedzUsuń